Child pages
  • MySQL-adatbázisok
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

MySQL adatbázisok létrehozására, törlésére és javítására, valamint MySQL felhasználók kezelésre használható ez a felület.


Részletes útmutató:

A "MySQL-adatbázisok" eléréséhez kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Lépjen be a cPanel-re
  2. Keresse meg az ADATBÁZISOK című dobozt

  3. Kattintson a "MySQL-adatbázisok" linkre.


A "PhpMyAdmin" linkre kattintva egy új ablakban nyílik meg, amelyben elérhetővé válik az összes létrehozott adatbázis.Új adatbázis létrehozása

A cPanel nagyon rendszerető, így minden adatbázist úgy hoz létre, hogy a név elé beteszi a cPanel felhasználónevet. Jelen példa esetén a "versanus_" lesz az előtag (prefix).

Az adatbázis név csak kisbetű lehet, ékezetek, szóközök és speciális karakterek nélkül. Miután megadta a megfelelő nevet, kattintson az "Adatbázis létrehozása" feliratú gombra. ezzel az új adatbázis el is készült. Pl: A(z) „versanus_demo” adatbázis hozzáadása megtörtént. A "Visszalépés" linkre kattintva visszaléphet az adatbáziskezelő oldalra.Új felhasználó hozzáadása

A fent létrehozott adatbázis eléréséhez szükség van egy felhasználóra, aki azt különböző jogosultságokkal futtatni is képes.  Az adatbázisnévhez hasonlóan itt is cPanel felhasználónév előtaggal együtt jön majd létre, és szintén csak kisbetű lehet, ékezetek, szóközök és speciális karakterek nélkül.

Miután megadta a felhasználónevet, beállította a jelszót, kattintson a "Felhasználó létrehozása" feliratú gombra. Kész is van.
Pl:  Ön sikeresen létrehozta a(z) „versanus_demo” nevű MySQL-felhasználót. A "Visszalépés" linkre kattintva visszaléphet az adatbáziskezelő oldalra.


Felhasználó hozzáadása adatbázishoz

Miután kész az adatbázis és a felhasználó is, már csak össze kell őket rendelni és megadni a megfelelő jogosultságokat.

Válasszon ki egy felhasználót, majd adja meg, hogy melyik adatbázissal szeretné összerendelni, majd kattintson a "Hozzáadás" gombra.

Ekkor megjelenik egy lista az elérhető jogosultságokkal. Válassza ki a szükséges jogokat, vagy kattintson az "Összes jogosultság" jelölőnégyzetbe, végül mentse el a "Módosítások elvégzése" feliratú gombra kattintva.

Ezzel kész is vagyunk. Van működő adatbázis, megfelelő jogokkal rendelkező felhasználó, akivel össze is rendeltük.
Egy felhasználóhoz több adatbázist is hozzárendelhet, így nem szükséges minden adatbázishoz külön felhasználó.
Azért javasolt, hogy külön weboldalaknak külön hozzon létre mindent.


Jelenlegi adatbázisok és felhasználók

Ugyan ezen a lapon tudja törölni az adatbázis és a felhasználót is. Illetve a "Jelszó módosítására" kattintva a Felhasználók táblázatánál kicserélheti a jelszót, vagy az "Átnevezés" linkre kattintva, kicserélheti a felhasználó nevét is. Ezen módosítások után azonban ki kell cserélje az adatokat a honlapjának, rendszerének forráskódjába is, ahol használta.Adatbázisok módosítása

Itt két nagyon egyszerű műveletet ér el. A kezelni kívánt adatbázis kiválasztása után ellenőrzést végezhet el rajta, vagy javításokat eszközölhet.

Ha minden rendben van, akkor csak egy OK szöveg jelenik meg, ha valamilyen hibát talál, akkor hosszabb leírást fog adni. 

Ezeket a műveleteket inkább bízza szakértőre. Kapcsolódó cikkek