Child pages
  • Tartományok (domainek)
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

A Tartományokon belül kezelheti a cPanel tárhelyén létrehozott domain címeket, azaz tartományokat. Amikor létrehozunk Önnek egy cPanel fiókot, rögtön meg is kell adni egy domain nevet. ez lesz az alapértelmezett vagy fő tartomány. Csomagtípustól eltérően tud további címeket hozzáadni.


Részletes útmutató:

A "Tartományok" eléréséhez kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Lépjen be a cPanel-re
  2. Keresse meg az TARTOMÁNYOK című dobozt

  3. Kattintson a "Tartományok" linkre.


Domainek listája

Ezen a felületen egy áttekintő táblázat fogadja, amelyben látja, hogy a tárhelyén milyen domain címek lettek felvéve. A "Tartomány" oszlopban maga a domain szerepel. A "Dokumentumgyökér" oszlopban a domian kiinduló mappája. Az "Ide irányít át" oszlopban olvasható egy másik mappa vagy domain név (teljes URL), ha a domain át van irányítva valahová. A "Műveletek" oszlopban két linket talál.

A "Kezelés" linkre kattintva kicserélheti a kezdőkönyvtárat. Tovább mehet az átirányítások beállításához vagy törölheti is a domaint.

Törlés esetén kiírja, hogy pontosan milyen mappa útvonalról mit távolít el. Ez csak mappákat töröl, adatbázist nem. Illetve törli a DNS zónát is.

A "Create email" linkkel átirányítja a postafiókok kezeléséhez és felvehet új email címet.

Biztonságos (HTTPS) protkollra történő átirányítás

A Force HTTPS redirect opció kiválasztásával tudja beállítani, hogy a webszerver automatikusan biztonságos protokollra irányítsa a látogatóit, így megjelenjen a böngészőkben a lakat ikon, ami manapság már alapelvárás. (A biztonságos weboldal feltétele az érvényes SSL tanúsítvány.)

Új tartomány hozzáadása

A "Create a new domain" feliratú gombra kattintva (nem mindig teljes a magyarítás) hozzá tud adni új tartományt. 

Ekkor adja meg az új domain nevet. A "Share document root"-ból vegye ki a pipát, mert ebben az esetben ugyan oda fog mutatni, mint az eredeti domain. Csak akkor hagyja így, ha ez cél. Azaz, hogy ugyan az a tartalom jelenjen meg alatta, mint az elsődleges domain alatt. Ha Önálló weboldalt szeretne létrehozni, vegye ki a pipát, állítsa be a cél mappát és úgy hozza létre.

Az "Elküldés" gombra kattintva kész is. Ha a domain cím már korábban regisztrálva lett is a névszerverek is erre a tárhelyre mutatnak, már használhatja is.


Jó tudni:
Amikor hozzáad egy tartományt a cPanel fiókjához, az a háttérben létre is hoz egy DNS zónát, azaz létrejön a névszervben minden használatához szükséges rekord, beállítás.


Kapcsolódó cikkek