Child pages
  • Altartományok
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Más néven subdomain. Azaz az a tartomány, ami nem önálló doamin, hanem ami a domain elé jön létre. Pl. doc.versanus.eu. Ekkor a "doc" név maga az altartomány. Ilyenkor egy doc nevű mappa jön létre, a fődomain mappáján belül vagy kívül, attól függ, mit adunk meg, és a fő domaintől leválasztva akár tetszőleges új honlapot is telepíthetünk. Például webshopot.


Részletes útmutató:

A "Altartományok" eléréséhez kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Lépjen be a cPanel-re
  2. Keresse meg az TARTOMÁNYOK című dobozt

  3. Kattintson a "Altartományok" linkre.


Altartomány létrehozása

Ezek az úgynevezett "subdomain", ahogy a fenti információs doboz is leírja. 

A tartománynév gyakorlatilag egy mappa lesz, így adjon meg neki egy használni kívánt mappanevet. A tartománynál legördülő menüben válasza ki, hogy melyik domain cím alá szeretné létrehozni. Természetesen ez csak akkor kérdés, ha már több domain is működik a tárhelyen. Amint kiválasztotta a tartományt, fel is ajánlja az alapértelmezett dokumentumgyökér. Példa esetén ez a webshop.versanus.eu lesz, amely a /home/cpanelfelhasznalonev/webshop.versanus.eu útvonalon létrehoz egy új mappát. 

A dokumentumgyökérat Ön átirhatja tetszőlegesen. Ha kitörli amit az űrlap generál és elkezdi gépelni, hogy "public_html", akkor megadhatja ugyan azt a mappát is, amit a fődomain használ, s azon belül megadhat egy "webshop" nevezetű mappát.

A "Létrehozás" gombra kattintva kész és használható.


Jó tudni:

A cPanel létrehozza a mappát a beállított helyen és beszúrja a DNS zónába is az altartományhoz beírt szót, így a DNS szerkesztésével nem kell külön foglalkozni.
Kicsit várni kell amíg a DNS frissül, utána használatba vehető az új aldomain.


Altartomány módosítása

Ebben a listában láthatja a korábban hozzáadott altartományokat. 

A "Altartományok" oszlopban látható, domain névvel együtt. A dokumentumgyökér a domain kiinduló mappája. Aztán látható az átirányítás módja, valamint tudjuk kezelni az átirányítást és törölhetjük. 

Ekkor szintén csak a mappa és a fájlok törlődnek, valamint a DNS zóna. Adatbázist külön kell törölni, ha az adott tartomány használt.


Kapcsolódó cikkek